Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Biopankkitoiminnan avulla räätälöidään yksilöllistä hoitoa
27.10.2020

Biopankkitoiminnan avulla räätälöidään yksilöllistä hoitoa

Biopankilla tarkoitetaan yksikköä, johon kootaan kansalaisten näytteitä ja niihin liittyvää tietoa lääketieteellisen tutkimuksen edistämistä varten. Biopankkitoiminnan avulla voidaan selvittää sairauksien syitä ja ehkäisykeinoja sekä perimän, elintapojen ja ympäristön vaikutusta sairauksien syntyyn. Tutkimuksen tarkoituksena on parantaa diagnostiikkaa sekä kehittää turvallisempaa, tehokkaampaa ja yksilöllisempää hoitoa. Antamalla biopankkisuostumuksen, voit auttaa uusien lääkkeiden ja hoitomuotojen kehittämisessä.

 

Biopankkiin kerättävä näyte on pääsääntöisesti verinäyte, joka otetaan muun näytteenoton yhteydessä. Näin ollen, näytteenotosta ei koidu asiakkaalle ylimääräisiä laboratoriokäyntejä. Biopankkinäyte otetaan ainoastaan suostumuksen antaneilta henkilöiltä ja näytteenotto perustuu täysin vapaaehtoisuuteen. Saat halutessasi odottamattomasta terveydentilaasi koskevasta löydöksestä tiedon, mikäli sellainen löytyy jonkin tutkimuksen yhteydessä. Halutessasi voit myös estää yhteydenoton tällaisessa tilanteessa biopankkisuostumusta täyttäessä.

 

Itä-Suomen Biopankki tukee etenkin verenkierto-, aineenvaihdunta, tuki- ja liikuntaelimistön-, neurologisten- ja syöpäsairauksien sekä mielenterveyden tutkimusta. Näytteistä voidaan selvittää yksilön geeniperimää ja sen vaikutuksia sairastavuuteen. Geeniperimää koskevan tiedon käyttö sairauksien syntymekanismien tutkimuksessa ja taudinmäärityksessä on lisääntymässä mittavasti.

- Itä-Suomessa biopankkinäytteet ovat erityisen tärkeitä, sillä alueen geenipohja on hyvin yhtenäinen verrattuna muuhun Suomeen. Kun annat suostumuksesi näytteenottoon, saatat hyötyä tulevaisuudessa itsekin yksilöllisesti räätälöidyistä hoidoista, tutkimushoitaja Marja-Leena Nuuttila kertoo.

Näytteenantajana tuet ja edistät tieteellistä tutkimusta niin nyt kuin myös tulevaisuudessa. Näytteesi avulla saadaan uutta tutkimustietoa ja voit olla mukana auttamassa yhä vaikuttavampien hoitomenetelmien kehittämisessä. Voit tukea useaa eri tutkimusta sekä auttaa suomalaisten kansantautien syiden selvittämisessä. Jokainen näyte on tärkeä ja niiden avulla voidaan kehittää terveydenhuoltoa yhä paremmaksi.

- Antamalla näytteen, voit ikään kuin tallettaa lahjan tutkimuksen ja hoidon hyväksi, Nuuttila kuvailee.

Jokaisella on oikeus antaa biopankkisuostumus. Täysi-ikäinen henkilö voi antaa biopankkisuostumuksen kirjallisesti tai sähköisesti OmaKYS-palvelussa. Sähköisen suostumuksen tai kiellon antaminen on helppoa ja nopeaa. Kirjallisen biopankkisuostumuksen voi palauttaa Siun soten alueella keskussairaalassa hoitavaan yksikköön tai palautuslaatikoihin, jotka sijaitsevat J2-rakennuksen ja H-siiven sisäänkäynnin yhteydessä. Suostumuksen voi myös palauttaa terveysasemille tai neuvolaan.

 

Tietyissä tilanteissa, biopankkisuostumus voidaan antaa myös toisen puolesta, jolloin lomake suostumukseen pyydetään Itä-Suomen Biopankista. Suostumuksen voi antaa esimerkiksi omaisen puolesta, mikäli hän ei siihen enää pysty, mutta hänet tunnetaan tutkimusmyönteisenä. Lisäksi huoltajat voivat antaa biopankkisuostumuksen alaikäisen lapsensa puolesta. Lasten näytteet ovat myös hyvin merkittäviä, sillä niiden avulla voidaan tutkia lastensairauksia ja edistää näin lasten terveyttä sekä hoitoa.

- Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat jo antaneet biopankkisuostumuksen, Nuuttila kertoo.

Biopankkisuostumus on voimassa toistaiseksi ja sen voi peruuttaa koska tahansa. Tietoturva ja henkilötietojen suojaaminen on biopankkitoiminnan perusedellytyksiä. Biopankki käsittelee näytteitä ja tietoja salassa pidettävän tiedon tietoturvavaatimusten mukaisesti.

 

Lisätietoja:

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fiViestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)