Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Aluevaltuusto jäljitti strategiaseminaarissa realistista tilannekuvaa
Kansanedustaja ja aluevaltuuston puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen piti seminaarin avauspuheenvuoron.
Kansanedustaja ja aluevaltuuston puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen piti seminaarin avauspuheenvuoron.
17.05.2022

Aluevaltuusto jäljitti strategiaseminaarissa realistista tilannekuvaa

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoontui kahden päivän mittaiseen strategiaa käsittelevään seminaariin Nurmeksen Bomballe.

Aluevaltuuston puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd) avasi strategiaseminaarin etäyhteyden päästä, sillä kansanedustajalla oli toisella työpöydällään Arkadianmäellä historiallinen Nato-äänestys.

Mäkisalo-Ropponen korosti puheessaan vaikuttavuusajattelua, yhdessä tekemistä ja luovaa mieltä strategiaa laadittaessa. Vaikuttavuus kuvaa sitä, kuinka hyvin jollakin tietyllä toiminnalla onnistutaan saavuttamaan halutut tulokset ja vaikutukset. Toiminnan lähtökohtana ja painopisteenä se suuntaa huomion pitkän aikavälin tavoitteisiin, kuten strategiassa kuuluukin.

Pelastusneuvos Janne Koivukoski toi sisäministeriön terveiset strategiatyöhön. Hän muun muassa alleviivasi pelastuspalveluiden kattavaa sijoittumista Suomen kartalle jatkossakin sekä sopimuspalokuntien tärkeyttä.

Valtiovarainministeriön muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen paalutti omassa alustuksessaan turvallisen siirtymän ensisijaisuutta strategiatyössä. Lisäksi hän tähdensi, että uuden hallintomallin myötä demokratialla on näytön paikka.

Muutosjohtaja myös muistutti, ettei ”valtion piikki hyvinvointialueille ole auki”. Strategiassa toiminta ja talous pitää sitouttaa rahoituksen puitteisiin. Realistinen tilannekuva ja rönsyjen karsiminen mahdollistavat Ahosen mukaan toiminnan uudistamisen ja synnyttävät positiivisen, toimintaa kehittävän kierteen.

”90 prosenttia perspiraatiota”

Perhe- ja peruspalveluinisteri Aki Linden siteerasi esityksessään vapaasti Thomas Edisonia: ”Suurissa asioissa 10 prosenttia on inspiraatiota ja loput 90 prosenttia perspiraatiota eli hikoilua”.

Strategian sisällön hän määritteli organisaation tärkeimmäksi ja suurimmaksi päätökseksi. Operatiiviset, päivittäiset päätökset ovat asia erikseen, ja niidenkin on määrä noudattaa strategiaa.

– Strategia ei ole vain missio, visio ja luettelo. Ne kuuluvat strategiaan, mutta eivät vielä ole itse strategia.

Käytännön esimerkkinä strategiasta Linden mainitsi ihmisryhmän vaelluksen paikasta a paikkaan b.

– Ryhmällä on kartta, jossa on kuvattuna maasto mäkineen, soineen ja jokineen. Ensin täytyy selvittää, missä kohti karttaa olemme. Sitten tulee olla tavoite, jota kohti olemme menossa. Ja reitti pitää olla suunniteltuna, hän maalasi.

Linden varoitti aluevaltuutettuja siitä, että strategia-nimellä saattaa lähteä tekemään myös asioita, joihin henkilöstö ei usko. Silloin koko sana alkaa helposti tarkoittaa jotain kielteistä.

Ministeri myös evästi huolehtimaan tavallisen ihmisen arjesta, sellaisen, jolla ei juuri nyt ole erityistä kriisiä päällä ja joka käyttää terveyspalveluja vain 1-2 kertaa vuodessa.

– Siihen, miten panokset käytetään, täytyy löytää tasapaino.

Tilannekuvamessuilla kokonaiskäsitystä

Strategiatyö jatkui tilannekuvamessuilla, joiden aikana aluevaltuutetut kiersivät eri teemapisteissä luomassa mahdollisimman yhtenäistä tilannekuvaa. Teemoina olivat hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, turvallisuus ja varautuminen, tulevaisuus, talous ja resurssit, henkilöstön saatavuuden tilannekuva ja ennuste, kustannustehokas hyvinvointialue sekä viestintä.

Toisena strategiapäivänä paneuduttiin tarkemmin arvoihin, visioon, missioon ja tavoitteisiin. Työskentely etenee tiiviisti ryhmissä myös strategiapäivien jälkeen koko kevään ja alkukesän ajan.

– Aluevaltuutettujen into näkyy. Se on ollut hyvä, että heidät jaettiin kuuteen ryhmään ja ne ryhmät ovat olleet keskustelevia. Rastit oli hyvin valittu ja niihin tuli valtuutetuilta hyviä ja raikkaita näkemyksiä, aluehallituksen puheenjohtaja Juha Mustonen (kesk) summasi.

– Meillä on huoli taloudesta ja siitä, ylittyvätkö menot, mutta helpotuksen huokausta on nyt tullut. Loppuvuonna tarkastellaan palveluverkkoa. Itse toivon että kustannukset eivät ainakaan nouse.

Realistinen tilannekuva on Juha Mustosen mukaan se, että kehitystyö jatkuu koko valtuustokauden ajan.

– Vuodenvaihteessa 2023 varmistetaan turvallinen siirtymä hyvinvointialueelle, ja seuraavien vuosien aikana parannetaan palveluita.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)