Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Aluehallitus hyväksyi kolmen alueen yhteiset laboratoriopalvelut – ISLAB:sta hyvinvointiyhtymä
Artikkelin kuva
29.04.2022

Aluehallitus hyväksyi kolmen alueen yhteiset laboratoriopalvelut – ISLAB:sta hyvinvointiyhtymä

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että laboratoriopalvelujen järjestämistä varten perustetaan Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon hyvinvointialueiden kesken yhteinen laboratoriotoiminnan hyvinvointiyhtymä.

Perussopimuksen on määrä tulla voimaan elokuussa, ja tuotanto ja henkilöstö siirtyvät uuteen organisaatioon vuodenvaihteessa 2023.

Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä ISLAB tuottaa tällä hetkellä laboratoriopalvelut nykyisen Itä-Suomen alueella Siun sotelle, Essotelle, Sosterille ja PSSHP:lle. Hyvinvointialueiden perustamisen myötä diagnostiikkapalvelut on organisoitava uudelleen.

Periaatepäätös hyvinvointiyhtymän valmistelusta on hyväksytty Pohjois-Savon ja Etelä-Savon hyvinvointialueiden aluevaltuustoissa maaliskuussa. Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuusto päättää asiasta 9. toukokuuta.

Aluehallitus myös käsitteli ympäristöterveydenhuollon järjestämistä koskevaa sopimusta ja esittää aluevaltuustolle, että ympäristöterveydenhuollon tehtävät siirtyvät hyvinvointialueen järjestettäviksi. Rahoitusvastuu säilyy toistaiseksi kunnilla.

Strategiaprosessi käynnissä

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen strategiaprosessi on käynnistynyt. Valmistelu jatkui torstaina aluehallituksen strategiaseminaarissa, jossa hallitus ja hyvinvointialueen johtavat viranhaltijat työskentelivät tiiviisti tilannekuvan analysoinnin ja strategiatyön aikana ratkaistavien kysymysten parissa.

- Toimintaympäristön haasteet ovat isoja mutta ratkaistavissa yhteistyöllä. Viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välillä oli hyvä meininki. Saimme esiin sellaisia strategisia nostoja, jotka ovat tärkeitä tulevalle hyvinvointialueelle, sekä keinoja, joilla haasteita ruvetaan ratkomaan. Työsuunnitelma on mielestäni hyvä. Strategialuonnos menee ensin aluevaltuustolle ja sitten henkilöstölle, sidosryhmille ja toimielimille nähtäväksi ja kommentoitavaksi, aluehallituksen puheenjohtaja Juha Mustonen kertoo.

Aluevaltuusto tarttuu strategiatyöhön seminaarissaan 17.-18. toukokuuta ja jatkaa sitä 15. kesäkuuta. Strategian hyväksyminen on ajankohtaista aluevaltuustossa syys-lokakuun aikana.

Hyvinvointialueilla on lain mukaan oltava strategia, jossa aluevaltuusto päättää alueen toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista.

Valtuustoaloitteessa ruokahuollosta

Aluehallitus hyväksyi Siun soten ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen välisen sopimuksen virka-avusta. Hyvinvointialue maksaa Siun sotelle palveluista todellisten tuotantokustannusten mukaan. Sopimus sisältää viranhaltijoiden osa-aikaisen työpanoksen, talous-, henkilöstö-, ICT-, kirjaamo- ja viestintäpalvelut sekä lakimiehen ja hankehallinnon työpanosten korvaamisen.

Aluehallitus käsitteli myös hyvinvointialueen vuoden 2022 talousarvion ja toiminnalliset tavoitteet, ja esittää niitä valtuuston hyväksyttäväksi. Valtion rahoituksella tehdään vain välttämättömät toimet, jotta hyvinvointialue on valmis ottamaan järjestämisvastuun vastaan vuodenvaihteessa. Rahoitus on niukka ja aikataulu tiukka, ja toiminnallisina tavoitteina ovat turvallinen siirtymä, hyvinvointialuestrategia ja talousarvion laadinta. Rahoituksella järjestetään myös hyvinvointialueen hallinto ja toimielinten toiminta vuonna 2022.

Talousarvio sisältää mm. aluevaltuutettujen ryhmärahan, 245 794 euroa. Tukea voidaan käyttää ryhmien sisäisen toiminnan edistämiseen sekä toimenpiteisiin, joilla edistetään hyvinvointialueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Lisäksi aluehallitus päätti esittää valtuustolle muutoksia hallintosääntöön. Esimerkiksi vaikuttamistoimielinten edustusta päätettiin esittää turvallisuuden ja varautumisen lautakuntaan sekä tulevaisuuslautakuntaan. Strategiaprosessin jälkeen tarkastellaan uudelleen tarvittavia muutoksia hallintosääntöön.

Valtuustoaloitteena käsiteltiin perussuomalaisten aloite, jossa toivotaan ruoan valmistuksen pysyvän toistaiseksi entisellään Polkkaan liittyvissä kunnissa varmistamaan ruokahuollon häiriötilanteita.

Ruokapalvelujen tuottaminen on suunniteltu annettavan kokonaisuudessaan Polkka Oy:lle, joka joko tuottaa palvelut itse tai hankkii ne markkinoilta. Kunnat eivät enää voi tuottaa suoraan palveluita vuodenvaihteesta alkaen.

Vastauksessaan aluehallitus toteaa, että Polkka Oy on ilmoittanut sen varautumisen ja valmiussuunnittelun olevan ennakoivaa, eikä kuntien tuotantokeittiöiden osalta ole tapahtumassa muutoksia lähivuosina.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)