Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Aino Piiparisesta maakunnan vuoden psykologi
Artikkelin kuva
03.01.2022

Aino Piiparisesta maakunnan vuoden psykologi

Pohjois-Karjalan psykologiyhdistys viettää juhlavuotta täyttäessään pyöreät 40 vuotta.

- Juhlavuoden kunniaksi päätimme jakaa alueellisesti vuoden psykologipalkinnon, koska korona on estänyt suurten juhlien pitämisen. Jäsenemme ovat saaneet alkuvuodesta 2021 lähtien ehdottaa ja perustella henkilöitä palkinnon saajiksi. Psykologi Aino Piiparinen nousi selkeästi esille ehdotuksissa ja perusteluissa, toteaa Pohjois-Karjalan psykologiyhdistyksen puheenjohtaja Suvi Naukkarinen.

Siun soten lastenpsykiatrialla työskentelevä Piiparinen on muun muassa ansiokkaasti tutkinut gradussaan CORE-OM -mittaria ja ollut sen validoinnin kehittäjätiimissä. Esimerkiksi Kela käyttää CORE-OM -mittaria arvioidessaan terapian vaikuttavuutta. Kehittäjätiimi on myös kirjoittanut kaksi julkaistua tieteellistä artikkelia aiheesta.

Piiparinen on lisäksi kehittänyt lastenpsykiatrian psykologityötä moniangulaarisen työtavan suuntaan eli on yhdistänyt kliinisen psykologian, neuropsykologian ja vuorovaikutusta koskevan psykologian työotetta.

- Aino lähtee ’kammarista’ todellisiin toimintaympäristöihin. Hän on ammattikuntansa vankka asiantuntija, aina ystävällinen ja valmis auttamaan sekä neuvomaan. Aino korostui äänestyksemme vastauksissa innovatiivisimpana. Hänen työnsä on laaja-alaista ja hän on monipuolinen psykologi. Hän kykenee kehittymään ja kehittämään sekä on sitoutunut maakuntaan. Palkinto meni oikeaan osoitteeseen, toteaa Suvi Naukkarinen valinnan perusteluista.

- Olipa kauniisti sanottuja asioita! Tämä tunnustus tuntuu mukavalle ja se vetää nöyräksi. Pohjois-Karjalassa on paljon ammattitaitoisia ja kokeneita psykologeja, Piiparinen kommentoi saamaansa tunnustusta.

Työkenttänä koko Siun sote

Aino Piiparinen on työskennellyt Siun soten lastenpsykiatrialla vuodesta 2014 lähtien.

- Meillä lastenpsykiatrialla on todella ammattitaitoisia sairaanhoitajia, terapeutteja, toimintaterapeuttejasosiaalityöntekijöitä ja lääkäreitä. Tätä työtä ei voi tehdä yksin vaan siinä tarvitsee moniammatillisen tiimin tuen. Keskustelemme, juttelemme, tsemppaamme, lohdutamme, konsultoimme ja autamme aina toisiamme. Se on tärkeää tässä työssä, koska käsittelemämme asiat ovat monesti vaikeita ja työ on vaativaa. Hyvä ilmapiiri mahdollistaa sen, että aina voi kysyä ja keneltä vain – se toimii puolin ja toisin, kuvailee Piiparinen työyhteisöään.

Hänen työkuvansa ei rajoitu kuitenkaan vain erikoissairaanhoitoon, vaan hän on viimeisten kuukausien ajan tehnyt pari päivää viikossa töitä vasta perustetussa lastenkuntoutuksen yksikössä perusterveydenhuollon puolella.

- Lastenkuntoutuksen yksikössä työni liittyy lasten kuntoutuksen kehittämiseen ja erityisesti lasten neuropsykologisen kuntoutuksen prosessiin. Se on ollut todella mielenkiintoista ja luontevaa. Olen toiminut pitkään erikoissairaanhoidossa ja nyt pääsen kurkistamaan niin sanotusti myös toiselle puolelle. Tässäkin työssä meillä on ollut hyvä porukka, Piiparinen kiittelee.

Hänen työkenttänään on maantieteellisesti koko Siun sote. Sen kautta hänellä on tietämystä millaisia palveluja, kouluja ja yksityisiä toimijoita kussakin kunnassa on.

Hän kuvailee työtään hyvin vaihtelevaksi.

- Työssäni lastenpsykiatrialla tapaan lasten lisäksi vanhempia ja koko perheitä. Teen myös yksilö-, koulu- ja kotikäyntejä, tutkimuksia, pidän ryhmäterapioita, käyn maakunnassa… Myös verkostomainen tiimityö esimerkiksi sosiaalitoimen sekä yksityisten palveluntuottajien kanssa kuuluu työhöni kuten myös yhteistyö neurologian, lastentautien, perhe- ja lastenneuvoloiden sekä nuoriso- ja aikuispsykiatrian kanssa. Työni on todella opettavaista, vaihtelevaa, monipuolista ja mielenkiintoista. koko ajan eteen tulee asioita, joista pitäisi ja haluaisi oppia lisää. Alahan on varsin kehittyvä eli itsensä kehittämisen tarve on jatkuva. Mitä pidempään tätä työtä tekee, sitä enemmän löytyy asioita mitä vielä pitäisi osata. Tässä työssä ei tule koskaan valmiiksi.

- Psykologin työ on osaltaan asiantuntijan työtä ja osaltaan kentällä olemista kädet savessa. Ihan samalla kehittämme itseämme ja lisäksi myös työyhteisöämme aikuispsykiatriankin puolella Siun sotessa. Kehitystarve lähtee aina työstä itsestään ei pelkästään omista intresseistä. Vaihtelevat yhteiskunnalliset tilanteet heijastuvat mielenterveyden työkenttään. Ne muuttavat työn kohdentamista ja asiakkaiden tarpeita, jotka kertovat sen mihin meidän pitää vastata ja mihin hankkia lisäkoulutusta. Lisäksi työnohjaukset tukevat työn tekemistä, laatua ja jaksamista, jatkaa Pohjois-Karjalan psykologiyhdistyksen puheenjohtaja ja Siun soten aikuis- ja vanhuspsykiatrialla toimiva psykologi Suvi Naukkarinen.

Kehittämistyötä tehdään Siun sotessa paljon myös hankkeiden ja projektien kautta. Niistä Suvi Naukkarinen ja Aino Piiparinen nostavat esille muun muassa kansallisen Mielenterveysstrategian sekä Itsemurhien ehkäisyohjelman. Yksi tärkeä hanke on tulevaisuuden SOTE-hanke, joka pyrkii kehittämään lasten kuntoutuksen palveluita perustasolle. Myös työyksiköissä tehdään jatkuvaa kehittämistyötä kenttätasolla.

Viime syksynä Siun soten alueella otettiin esimerkiksi käyttöön IPC, interpersonal counselling, suom. interpersoonallinen (ihmisten välisiin suhteisiin liittyvä) ohjaus ja neuvonta. Menetelmää koulutetaan alueella kouluilla työskenteleville kouluterveydenhoitajille, psykologeille ja kuraattoreille. IPC on kuuden kerran lyhytinterventio, jossa keskitytään nuoren mielialaoireiden tunnistamiseen ja helpottamiseen. IPC:stä avun saa niin nuori saadessaan intervention jo oireilun alkuvaiheessa kuin myös työntekijä, joka saa menetelmästä strukturoidun ”työkalun” käytettäväksi nuorten tapaamiseen.

Psykologitilanne suhteellisen hyvä

Siun soten psykologitilanne on suhteellisen hyvä. Avoimiin paikkoihin tulee mukavasti hakemuksia ainakin Joensuussa.

- Jonkin verran maakunnan reunamilla on auki psykologin paikkoja. Koulupsykologeista on ollut pulaa ja heitä on koetettu rekrytoida. Koulujen psykologipalvelujen turvaaminen on tärkeää. Keskussairaalassa avoinna olevat paikat täyttyvät nopeasti. Ehkä pientä hakijamäärien vähentymistä on kuitenkin havaittavissa yleisesti. Valtakunnallisesti psykologien työllistymisaste on varsin suuri, Siun sotessa JUKOn psykologien luottamusmiehenäkin toimiva Suvi Naukkarinen kertoo.

- Meillä lastenpsykiatrialla on todella ammattitaitoisia sairaanhoitajia, terapeutteja, toimintaterapeuttejasosiaalityöntekijöitä ja lääkäreitä. Tätä työtä ei voi tehdä yksin vaan siinä tarvitsee moniammatillisen tiimin tuen. Keskustelemme, juttelemme, tsemppaamme, lohdutamme, konsultoimme ja autamme aina toisiamme. Se on tärkeää tässä työssä, koska käsittelemämme asiat ovat monesti vaikeita ja työ on vaativaa. Hyvä ilmapiiri mahdollistaa sen, että aina voi kysyä ja keneltä vain – se toimii puolin ja toisin, kuvailee Piiparinen työyhteisöään.

Kuvateksti: Meillä lastenpsykiatrialla on todella ammattitaitoisia sairaanhoitajia, terapeutteja, toimintaterapeuttejasosiaalityöntekijöitä ja lääkäreitä. Tätä työtä ei voi tehdä yksin vaan siinä tarvitsee moniammatillisen tiimin tuen. Keskustelemme, juttelemme, tsemppaamme, lohdutamme, konsultoimme ja autamme aina toisiamme. Se on tärkeää tässä työssä, koska käsittelemämme asiat ovat monesti vaikeita ja työ on vaativaa. Hyvä ilmapiiri mahdollistaa sen, että aina voi kysyä ja keneltä vain – se toimii puolin ja toisin, kuvailee Piiparinen työyhteisöään.

somejako

Hyvinvointialuejohtajien verkosto

Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23

Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.

Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi



Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)