Influenssarokotukset

Influenssa on äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus, joka voi aiheuttaa jälkitauteja ja johtaa sairaalahoitoon. Influenssaa esiintyy joka talvi, ja tartuntoja ehkäistään rokotuksilla.

Tällä sivulla ilmoitamme yleiset rokotusajat, jolloin influenssarokotuksia annetaan ilman ajanvarausta. Seuraavan kerran yleisiä rokotusaikoja on syksyllä 2018.

Influenssarokotusta varten voi varata ajan omalle terveysasemalle tai neuvolaan verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla.

Neuvolaikäiset lapset rokotetaan omassa lastenneuvolassa, jonne rokotusajan voi varata puhelimitse neuvolan soittoaikoina tai verkkoajanvarauksen kautta.

Varaa jokaiselle rokotettavalle oma aika. Ota rokotuskortti mukaan rokotuskäynnille.

Rokotuksen voi saada myös muun syyn vuoksi varatun neuvola- ja vastaanottokäynnin yhteydessä. Kausi-influenssarokotuksen yhteydessä on mahdollista saada myös omakustanteinen rokote pneumokokkia vastaan.

Koululaiset ja opiskelijat rokotetaan kouluilla ja oppilaitoksissa. Koulut ja oppilaitokset tiedottavat rokotuksista erikseen.

Kaikki rokotuskäynnit ovat maksuttomia.

Kenelle maksuton rokote

Maksuttoman kausi-influenssarokotteen saavat henkilöt, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Rokotteen saavat maksutta

  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
  • Raskaana olevat naiset
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Kaikki 6–35 kuukauden ikäiset lapset
  • Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • Varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset.

Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri arvioi kuuluuko rokotettava maksuttoman rokotuksen kohderyhmään. Jos henkilö ei kuulu kohderyhmään, hän voi ostaa rokotteen apteekista. Rokotereseptipyynnön voi jättää verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla omalle terveysasemalle.