Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Yhä useampi vauva kotiutuu täysimetyksellä
Artikkelin kuva
16.05.2017

Yhä useampi vauva kotiutuu täysimetyksellä

Pohjois-Karjalan keskussairaalan imetyspoliklinikka täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta.  Poliklinikka oli perustettaessa yksi maan ensimmäisistä ja imetyksen eteen tehty työ näkyy tilastoissa: tällä hetkellä noin 76 % prosenttia vauvoista kotiutuu sairaalasta täysimetyksellä tai saa lisämaitoa vain lääketieteellisistä syistä.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan imetyspoliklinikka toimii synnytysvuodeosaston yhteydessä ja sinne voi hakeutua kaikenlaisissa imetyspulmissa. Toisin kuin monissa muissa kaupungeissa, Joensuussa vastaanotolle pääsee ilmaiseksi ja ilman lähetettä.

Keskussairaalassa on viime vuosina panostettu monin tavoin imetyksen tukemiseen. Sairaala on sitoutunut Maailman terveysjärjestö WHO:n suosittelemiin vauvamyönteisyyden periaatteisiin ja henkilöstö on saanut lisäkoulutusta imetysasioissa. Käytännössä imetysmyönteisyys näkyy sairaalassa esimerkiksi niin, että vanhempia kannustetaan pitämään vastasyntynyttä mahdollisimman paljon vaippasillaan ihokontaktissa äidin tai puolison paljasta ihoa vasten. Ihokontakti edistää imetyksen käynnistymistä ja on vauvalle stressittömin tapa sopeutua kohdun ulkopuoliseen elämään.

Synnytysvuodeosastolla tuoreet äidit saavat tukea ja apua imetyksen ensimetreillä. Tuttipullon käyttöä vältetään, ettei vauvan imuote rinnalla häiriintyisi. Vauvamyönteisyyden periaatteisiin kuuluu myös, että vauvat syövät pääasiassa oman äidin rintamaitoa, ja lisämaitoa käytetään vain lääketieteellisistä syistä. Tässä on onnistuttu hyvin, sillä Pohjois-Karjalassa 76 % sairaalasta kotiutuvista vauvoista imetetään näiden periaatteiden mukaisesti, kun vauvamyönteisyyssertifikaatin mukainen tavoite on 75 %. Vuonna 2016 täysimetettyjen eli yksinomaan äidinmaitoa saaneiden vauvojen osuus oli 43 %. Määrään vaikuttaa mm. se, että alueella on muuta maata enemmän raskausdiabetesta sairastavia äitejä.

Imetyspoliklinikka auttaa imetysasioissa myös kotiutumisen jälkeen. Perhe voi itse varata ajan vastaanotolle, joita pidetään pari kertaa viikossa.

Imetyksen terveyshyödyt ovat tutkimuksissa kiistattomat. Rintamaito suojaa lasta esimerkiksi tulehdussairauksilta ja ripulilta. Imetetyillä lapsilla esiintyy vähemmän diabetesta ja ylipainoa. Imettäminen pienentää myös äidin riskiä sairastua diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä joihinkin syöpiin.

Tutkimukset osoittavat, että ammattilaisten tuen tarve imetyksessä on suuri. Suomalaisäidit imettävät keskimäärin noin seitsemän kuukautta, josta täysimetystä on kuitenkin vain alle puolitoista kuukautta. Suomessa suositellaan äidin rintamaitoa terveen vauvan ainoaksi ravinnoksi 4–6 kuukauden ikään saakka.

Lisätietoja:

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)