Ajankohtaista

Uutisarkistot: 2017, 2016, 2015

« Takaisin

Yhdessä tekemisen iloa ja voimaantumista päiväkuntoutusryhmässä

Ikäihmisten päiväkuntoutusryhmien keskeinen sisältö on voima- ja tasapainoharjoittelu kuntosalilla.
Ikäihmisten päiväkuntoutusryhmien keskeinen sisältö on voima- ja tasapainoharjoittelu kuntosalilla.

Yhdessä tekemisen iloa ja voimaantumista päiväkuntoutusryhmässä

 

"Jalat oppivat vanhoja tehtäviään", kirjoitti 83-vuotias rouva palautteeseen Joensuussa sijaitsevan Senioripihan päiväkuntoutusryhmän päättyessä. Ryhmän alkaessa hän oli asettanut tavoitteekseen, että pystyisi vielä viemään itse roskat ulos. Tavoitteet saavutettiin kirkkaasti: nyt käynti puolen kilometrin päässä sijaitsevassa lähikaupassa onnistuu taas itsenäisesti.

Päiväkuntoutusryhmät ovat ikäihmisille suunnattua monipuolista toimintaa, joilla tuetaan kotona asumista ja omatoimista suoriutumista arjessa. Sosiaalista kanssakäymistä unohtamatta: ryhmissä jokainen tsemppaa toinen toistaan.

- Onnistumisen kannalta oleellista on oma motivaatio ja ryhmän hyvä yhteishenki. Iloisessa ilmapiirissä harjoittelu tuottaa näkyvimmät tulokset, kertoo kuntoutuksen ohjaaja (AMK) Päivi Raittila Siun soten Senioripihalta. 

Päiväkuntoutusryhmiä toimii kaikissa Siun soten alueen kunnissa. Koko maakunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen kokoaminen samaan organisaatioon on mahdollistanut toiminnan kehittämisen yhä monipuolisemmaksi, entisiä hyviä käytänteitä unohtamatta.

Näkyvät tulokset kannustavat jatkamaan

"Tasapaino on kohonnut. Tällainen lyhyt opastus on saanut kummasti aikaan." tuumi päiväkuntoutusryhmään osallistunut 86-vuotias muistisairas mies, jolla oli taustallaan useita kaatumisia.

Päiväkuntoutusryhmien keskeinen sisältö on voima- ja tasapainoharjoittelu kuntosalilla. Ryhmän osallistujien lähtötaso arvioidaan aluksi toimintakykytesteillä (mm. SPPB) sekä elämänlaatumittarilla. Samat testit tehdään päiväkuntoutusjakson lopuksi. SPPB-testin 12-portaisella asteikolla suurin osa Senioripihan ryhmäläisistä paransi toimintakykyään 3–4 pisteellä.

Fyysisen kunnon lisäksi ryhmissä perehdytään myös muihin kuntoutumista tukeviin tekijöihin: kodin turvallisuuteen, kaatumisen riskitekijöihin, ravitsemukseen, muistiasioihin ja sosiaalisiin kontakteihin. Ryhmän osallistujille tehdään muistia mittaava MMSE-testi sekä ravitsemustilaa arvioiva MNA-testi.

Testien tulosten seuraaminen tekee näkyväksi sen, miten liikunta ja monipuolinen ravinto vaikuttavat omaan toimintakykyyn. 85-vuotiaan asiakkaan palaute kiteyttää ryhmätoiminnan merkityksen: "Tieto, että voi oppia uusia asioita vaikka ikääkin on, ja huomata, että pienikin harjoittelu kohottaa kuntoa ja saa vielä tutustua toisiin vanhuksiin."

Yhdessäolon merkitys korostuu, kun yhä useampi asuu yksin

Ryhmätoiminnan merkitys syntyy myös sosiaalisista kontakteista. Ryhmän ja yhdessäolon merkitys korostuu, kun yhä useampi ikäihminen asuu yksin.

- Tutkimusten mukaan ryhmäliikunta aktivoi aivoja enemmän kuin liikkuminen yksin. Ihminen on sosiaalinen laji, ja toisten ihmisten näkeminen tuottaa aivoille voimakkaimpia ärsykkeitä, toteaa Päivi Raittila.

Toimintakyvyn heikentyessä kynnys lähteä kotoa nousee. Oman ikäisiä ystäviä ei välttämättä enää ole, tai heitä ei pääse tapaamaan. Päiväkuntoutusryhmiin on järjestetty kuljetus palveluautolla ja sosiaalisia kontakteja kannustetaan jatkamaan myös ryhmän päätyttyä. Yhtenä konkreettisena keinona Senioripihan päiväkuntoutusryhmässä on aktiivisuuspäiväkirja, johon merkintöjä voi laittaa jumpan lisäksi esimerkiksi kotiaskareista, ulkoilusta, yhteydenpidosta ystäviin tai vaikka kampaajalla käynnistä.

- Rukseja on piirretty päiväkirjoihin paljon. Toiveemme on, että päiväkirjasta tulisi tapa ryhmän jälkeenkin, sanoo Raittila.

Ikäihmisten päiväkuntoutus Siun sotessa:

  • Suunnattu ikäihmisille, joiden kotona selviytyminen on vaikeutunut heikentyneen liikuntakyvyn, alkavan muistisairauden tai yksinäisyyden takia.
  • Asiakkaat ovat keskimäärin yli 80-vuotiaita. Ryhmään pääsee kuntoutustarpeen arvioinnin kautta.
  • 6–10 hengen ryhmät kokoontuvat kerran tai kaksi viikossa 4–5 tuntia kerrallaan.
  • Kuntoutusjakso kestää pääsääntöisesti noin 10 viikkoa.
  • Päiväkuntoutusjakso sisältää kuljetuksen, ruokailut ja ohjatun toiminnan.

Tietoa päiväkuntoutusryhmistä verkkosivuillamme: www.siunsote.fi/paivakuntoutus


Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija
Nadia Sabour
puh. 013 330 4525
nadia.sabour(at)siunsote.fi

Tietojärjestelmäpääkäyttäjä
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Tilaa uutiskirjeitämme:

SiVa-hankkeen uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan henkilökohtaisen budjetoinnin kokeilun etenemisestä.
Lue joulukuun 2018 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Perhekeskusten terveiset
Pohjois-Karjalan LAPE-hankkeen uutiskirjeessä kerrotaan hankkeen etenemisestä ja perhekeskusten kuulumisia.
Lue joulukuun 2018 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)