Ajankohtaista

Uutisarkistot: 2018, 2017, 2016, 2015

« Takaisin

Uusi palveluseteli lisää mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakkaiden valinnanvapautta

Uusi palveluseteli lisää mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakkaiden valinnanvapautta

Siun sote on ottamassa käyttöön uuden palvelusetelin mielenterveys- ja päihdekuntoutujien työ- ja päivätoimintaan. Vastaavaa palveluseteliä ei ole aiemmin ollut käytössä Siun soten alueella. Yrityksillä ja yhdistyksillä on mahdollisuus hakeutua palvelusetelituottajaksi elokuun lopulta alkaen, ja asiakkaille ensimmäiset työ- ja päivätoiminnan palvelusetelit on tarkoitus päästä myöntämään loppusyksystä.

Työ- ja päivätoiminnan tavoitteena on edistää asiakkaiden kuntoutumista ja toimintakykyä. Toiminnan laatu ja tavoitteet on määritelty Sosiaalihuoltolaissa (1301/2014, 17§) ja Terveydenhuoltolaissa (1326/2010, 27§). Työtoiminta pyrkii edistämään sitä, että asiakas pääsisi palaamaan töihin tai opiskelujen pariin. Päivätoiminta taas tukee asiakkaan kuntoutumista ja elämänhallintaa tarjoamalla mielekästä tekemistä ja sosiaalisia suhteita.

Tällä hetkellä Siun sote järjestää mielenterveys- ja päihdekuntoutujien työtoiminnan pääosin ostopalveluina, päivätoimintaa on järjestetty myös omana toimintana. Palvelusetelin avulla asiakkaille voidaan tarjota entistä laajemmat mahdollisuudet valita mieleisensä taho, jolta palvelun hankkii.

Työ- ja päivätoiminnan palveluseteli kattaa kokonaan palvelun kustannukset, joten asiakkaille ei jää siitä omavastuuosuutta maksettavaksi.

Palvelusetelituottajaksi hakeutuminen

Palveluntuottajien haku käynnistyy elokuun 2018 lopussa. Hakeutuminen palveluntuottajaksi on jatkuva, ja kaikki kriteerit täyttävät hyväksytään palveluntuottajaksi. Kun haku avautuu, ohjeet palvelusetelituottajaksi hakeutumiseen tulevat verkkosivuillemme www.siunsote.fi/palvelusetelituottajat. Lisätietoja hakeutumisesta voi kysyä myös sähköpostitse palveluseteli(at)siunsote.fi.

Laaja valikoima palveluseteleitä

Siun sote on laajentanut voimakkaasti palvelusetelivalikoimaa Pohjois-Karjalan alueella. Ennen Siun sotea palveluseteleitä oli käytössä pääasiassa ikäihmisten ja vammaisten palveluissa, ja kuntakohtaiset erot olivat suuret. Kaikissa kunnissa palveluseteleitä ei ollut tarjolla lainkaan.

Siun sote tarjoaa palveluseteleitä muun muassa ikäihmisten, vammaisten ja lapsiperheiden palveluissa sekä yhtenä omaishoidon lakisääteisen vapaan järjestämistapana. Käytännön rajoitteeksi voi tulla se, ettei kaikista kunnista välttämättä vielä löydy yritystä tai yhdistystä, joka voisi palvelua tarjota. Palvelusetelintuottajaksi voi kuitenkin hakeutua jatkuvasti, ja Siun sote hyväksyy viikoittain uusia kriteerit täyttäviä yrittäjiä mukaan järjestelmään. Tällä hetkellä noin 250 pohjoiskarjalaista yritystä on mukana palvelusetelijärjestelmässä. 

Siun sotella on paraikaa valmisteilla palveluseteli myös lääkkeiden annosjakeluun. Kyseinen palveluseteli on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2019 alussa ja sitä valmistellaan hyvässä yhteistyössä alueen apteekkien kanssa. Vastaavaa palveluseteliä ei ole Siun soten tietojen mukaan vielä käytössä muualla. Palveluseteli mahdollistaisi sen, että yhä useampi apteekki pääsisi mukaan annosjakeluun ja lähiapteekkien kautta asiakkaan kokonaislääkityksessä tapahtuvat muutokset pystyttäisiin huomioimaan entistä paremmin.

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija
Nadia Sabour
puh. 013 330 4525
nadia.sabour(at)siunsote.fi

Tietojärjestelmäpääkäyttäjä
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Tilaa uutiskirjeitämme:

SiVa-hankkeen uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan henkilökohtaisen budjetoinnin kokeilun etenemisestä.
Lue joulukuun 2018 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Perhekeskusten terveiset
Pohjois-Karjalan LAPE-hankkeen uutiskirjeessä kerrotaan hankkeen etenemisestä ja perhekeskusten kuulumisia.
Lue joulukuun 2018 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)