Ajankohtaista

Uutisarkistot: 2017, 2016, 2015

« Takaisin

Tuhkarokkoepäily osoittautui aiheettomaksi

Tuhkarokkoepäily osoittautui aiheettomaksi

Mediassa aiemmin heinäkuussa uutisoitu lievä tuhkarokkoepäily liperiläisellä henkilöllä on varmistunut aiheettomaksi. Epäily oli lievä, sillä henkilö oli rokotettu tuhkarokkoa vastaan eivätkä ensimmäiset näytteet vahvistaneet tautia. Näytteet tutkittiin THL:n virologian laboratoriossa ja tulos varmistui tänään. Tuhkarokkoa alettiin epäillä potilaan oireiden takia sekä siksi, että henkilöllä oli ollut yhteyksiä Savonlinnan seudulla kesäkuussa vahvistettuihin tuhkarokkotapauksiin.

Tuhkarokko on erittäin herkästi tarttuva virustauti, joka voi aiheuttaa aivotulehduksen tai keuhkokuumeen. Tuhkarokkoa on syytä epäillä, jos henkilöllä on kuumetta ja ihottumaa sekä vähintään yksi seuraavista oireista: yskä, nuha tai silmän sidekalvontulehdus ja henkilö on ollut kontaktissa tuhkarokkoa sairastavan ihmisen kanssa tai matkustanut maassa, jossa tuhkarokkoa esiintyy.

Jos epäilee tuhkarokkoa, tulee ensin olla puhelimitse yhteyksissä omaan terveysasemaan tai sen ollessa suljettuna keskussairaalan yhteispäivystyksen puhelinneuvontaan. Päivystykseen tai terveysasemalle paikan päälle tulemista on vältettävä, ettei mahdollinen tauti leviäisi odotustiloissa kanssaihmisiin.

Rokotussuojasta kannattaa huolehtia

Suomessa tuhkarokkorokote eli MPR-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja on kaikille maksuton. Suurimmalla osalla suomalaisista on riittävä rokotussuoja tuhkarokkoa vastaan. Riittävä rokotuskattavuus antaa laumasuojan myös niille henkilöille, jotka eivät esimerkiksi perussairautensa takia voi rokotusta ottaa. Oman rokotussuojan voi tarkistuttaa terveydenhuollosta.

Lisätietoa tuhkarokosta:

THL ohjeistaa: toimi näin, kun epäilet tuhkarokkoa

THL:n rokotusrekisteri. Verkkopalvelussa voi tarkastella pikkulasten rokotuskattavuutta eri kunnissa.

 


Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Tietojärjestelmäpääkäyttäjä
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Tilaa uutiskirjeitämme:

SiVa-hankkeen uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan henkilökohtaisen budjetoinnin kokeilun etenemisestä.
Lue kesäkuun 2018 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä