Ajankohtaista

Uutisarkistot: 2017, 2016, 2015

« Takaisin

Pohjois-Karjalassa on meneillään sekä influenssa- että RSV-epidemia

Pohjois-Karjalassa on meneillään sekä influenssa- että RSV-epidemia

Influenssatapauksista valtaosa on influenssa B:n aiheuttamia, myös influenssa A:ta on liikkeellä. Influenssatilanne vaihtelee maakunnan osalta, mm. pohjoisosissa ja Outokummun alueella tautitapauksia on ollut runsaammin.

Tällä hetkellä varmennettuja influenssatapauksia on 237, joista influenssa B:tä 178 ja A-influenssaa 59 tapausta. Varmennetuista tapauksista keskussairaalahoidossa on ollut 46 potilasta. Tehohoidossa on ollut yksi potilas ja neljä iäkästä henkilöä on menehtynyt. Myös pitkäaikaishoitolaitoksissa on ollut tautitapauksia.

Varmennetutuista influenssatapauksista valtaosa on iäkkäämmillä henkilöillä, RSV-tapaukset painottuvat pikkulapsiin sekä iäkkäisiin henkilöihin, joilla taudinkuva voi olla hyvinkin hankala.

Tämän kauden kansallisessa rokotusohjelmassa pistoksena annettavat influenssarokotteet antavat suojaa kahta influenssa A -virusta sekä yhtä B-virusta vastaan. Kansallisen rokotusohjelman pistosrokotteen B-viruskanta ei anna suojaa nyt kiertävää influenssa B:tä vastaan, sitä vastoin kaksivuotiaille annetussa nenäsumuterokotteessa kyseinen virus on, samoin kuin maksullisessa pistosrokotteessa.

Milloin lääkäriin?

Influenssa on äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus ja voi pahimmillaan olla vakava tauti. Jos epäilee itsellään influenssaa, ei lääkäriin tarvitse lähteä pelkästään taudin toteamista eli diagnoosia varten. Lääkäriin on syytä lähteä, jos oireet pitkittyvät, ovat hyvin voimakkaat tai pahenevat.

Influenssan oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin tavallisessa flunssassa, mutta usein ankarammat. Myös influenssan kotihoitoon tepsivät samat keinot kuin flunssan hoitoon: lepo, tulehduskipulääkkeet ja riittävästi nesteitä. Perusterve henkilö paranee influenssasta yleensä 1–2 viikon vuodelevolla.

Katso ohjeita kotihoitoon

Lisätietoja:
Ajantasainen influenssakatsaus (THL)
Tietoa kausi-influenssasta (THL)
Tietoa RS-viruksesta (THL)


Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Tietojärjestelmäpääkäyttäjä
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Tilaa uutiskirjeitämme:

SiVa-hankkeen uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan henkilökohtaisen budjetoinnin kokeilun etenemisestä.
Lue elokuun 2018 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Perhekeskusten terveiset
Pohjois-Karjalan LAPE-hankkeen uutiskirjeessä kerrotaan hankkeen etenemisestä ja perhekeskusten kuulumisia.
Lue lokakuun 2018 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)